Pittman House

_h0c1609

Gallery

The Challenges

“I stay friends with all my clients.”

JJ Costa Construction is truly a contractor’s contractor. We pride ourselves on being a first call contractor for colleagues across a variety of exacting and technical fields. They appreciate the completeness of our process, from estimate to billing; as well as our in-house millwork that allows us to fabricate almost anything to a fine level of detail with our own hands to ensure it fits the job perfectly.

Our work at the Pittman Residence is a great example of how J.J. Costa Co. can put these skills to great use to construct something to a very specific standard. The Pittmans requested us to build the dining, recreation, and entertainment additions to match the aesthetic of their home. Essentially, they needed an addition that didn’t look like an addition. Mr. Pittman, a civil contractor and engineer, built the original house himself in its signature, historic style.

This project carried with it an engineer’s level of reinforcement and detail below the surface and within the structure, which is not always appreciated nor visible by many, but apparent and much appreciated by craftsman and professionals in and surrounding the construction industry. Many years after the original construction, the Pittmans decided to add this perfect area to host dinners and entertain guests that did not involve their main house but something which could be both formal and casual, clean with simple and elegant details.

The project had no shortage of high end materials to match the historical look of the main house such as exquisite custom-milled Spanish cedar doors and a front entablature that were scaled to perfectly match the main house. Several knives were made for moulding production on the entablature as well as the custom casing inside. The space also features a historic looking tray ceiling and cherry flooring – precisely executed, detailed driven normality, to create this perfect space for the Pittmans to entertain friends, family, and colleagues. J.J. Costa Co. Even took on the task of constructing the lighted basketball court in the rear yard for additional outdoor entertainment.

It was an honor to be selected for such a meticulous project, and we take great pride in our work at the Pittman residence as well as our friendship with them.

Green Baum

photo-2-6

Project Description

Client:   Awesome Company
Location:   Mountain View CA 94043
Surface Area: 450,000 m2
Year Completed:   2014
Value: $250.000
Architect:   Jason & Perry

The Langham Hotel located in Mountain View is one of the most CA’s largest hotel  with over 450,000 square feet of new construction. Complete interior renovation included removing walls, new restrooms, paint, wall coverings, tile and carpeting.

The Challenges

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin suscipit convallis facilisis. Fusce lectus ex, pretium efficitur suscipit sed, faucibus vel elit. Sed eu vestibulum leo. Phasellus at quam id elit hendrerit semper feugiat id nunc. Duis semper lacus scelerisque, aliquam leo quis, porttitor leo.

Morbi quis justo velit. Duis semper lacus scelerisque, aliquam leo quis, porttitor leo. Etiam lobortis dapibus libero vel porttitor. Nulla tempor elit nec feugiat tempus.Phasellus at quam id elit hendrerit semper feugiat id nunc. Morbi quis justo velit. Duis semper lacus scelerisque, aliquam leo quis, porttitor leo. Fusce lectus ex, pretium efficitur suscipit sed, faucibus vel elit

78 Crane Street

2

Project Description

Client:   Awesome Company
Location:   Mountain View CA 94043
Surface Area: 450,000 m2
Year Completed:   2014
Value: $250.000
Architect:   Jason & Perry

The Langham Hotel located in Mountain View is one of the most CA’s largest hotel  with over 450,000 square feet of new construction. Complete interior renovation included removing walls, new restrooms, paint, wall coverings, tile and carpeting.

The Challenges

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin suscipit convallis facilisis. Fusce lectus ex, pretium efficitur suscipit sed, faucibus vel elit. Sed eu vestibulum leo. Phasellus at quam id elit hendrerit semper feugiat id nunc. Duis semper lacus scelerisque, aliquam leo quis, porttitor leo.

Morbi quis justo velit. Duis semper lacus scelerisque, aliquam leo quis, porttitor leo. Etiam lobortis dapibus libero vel porttitor. Nulla tempor elit nec feugiat tempus.Phasellus at quam id elit hendrerit semper feugiat id nunc. Morbi quis justo velit. Duis semper lacus scelerisque, aliquam leo quis, porttitor leo. Fusce lectus ex, pretium efficitur suscipit sed, faucibus vel elit

1 Finch Street Home

1

The Project

The construction of this New Orleans Finch Street house was a challenging, yet extremely rewarding project. The house was 9,000 square feet under beam, which included everything under the roof as well as the garage, porches, and balconies. The client was a long time customer who happened to be a very prominent structural engineer, so he was very meticulous with what he wanted and how he wanted it done. We worked extremely close with him to make sure that we were building the dream home he envisioned. The architect hired was one we had worked with many times before, so having an established relationship with him already guaranteed a smoother, faster, and more consistent building process.

The first floor of the house was constructed to be completely flood proof. CMU reinforced concrete blocks were used for the walls, stained and sealed concrete for the flooring and fiberglass doors and frames. In case of another flood, the downstairs could just be hosed out, and no serious damage would come from it. The house was built and reinforced to be weather resistant against hurricanes, floods, and the like. The downstairs kitchen was primarily made from reclaimed Cypress, which is wood known specifically for its antique quality.

Some of the obstacles encountered during this project were new to our experience. Some changes made to the house during construction were conceived on the spot, and we worked long and hard to make sure our client approved of them and that they could be achieved in a timely manner. The delicate chandeliers were flown in from Italy and assembled by hand from many pieces. These obstacles could have slowed us down, but we used it as motivation to work harder in order to achieve our goals on time.

An observatory was erected in the back of the house so that our astronomer client could observe the sky and what lies beyond. It was constructed specifically to be extremely stable so that even minute vibrations from adjacent roadway traffic would not disturb viewing sessions that houses a 14 inch telescope. We have never attempted this type of construction before and were extremely pleased with the outcome, as was our client.

Major theme of this house were durability and redundancy. Everything was reinforced to ensure durability and longevity for years to come. If a wall needed one stud in a certain spot, a second one was placed there as well to ensure redundancy. After the homeowners experienced the peril and destruction of Hurricane Katrina back in 2005, they wanted to make sure that their new home could withstand that type of catastrophe if it were to ever happen again.

JJ Costa Co. considers this project to be one of their finest residential projects. The client was extremely satisfied with the final result, and we were able to add new construction features to our portfolio. It was a win-win for everyone involved and we look forward to working with the client again in the future.

Gallery